Adım Adım Resmi Site | Sıkça Sorulan Sorular
X

Adım Adım, Mart 2008’te, yurtdışında ‘charity run’ olarak bilinen kolektif yardımseverlik koşusu kavramını Türkiye’de tanıtmak ve yaygınlaştırmak için kurulan ilk sivil toplum oluşumudur. Adım Adım Oluşumu, başta uzun mesafe koşuları olmak üzere yüzme, bisiklet, dağcılık gibi dayanıklılık gerektiren sporlar aracılığıyla ülkemizin önemli sosyal sorumluluk projelerine maddi kaynak ve tanıtım desteği sağlamaktadır. Yardımseverlik koşusu yapan kişilerin, bağışçılarından gelen bağışları anlık olarak takip edebildiği 2015 yılında ipk.adimadim.org'un da devreye girmesiyle birlikte, 2022 Mart ayı itibariyle 106.000+ gönüllü koşucu ve 879.000+ bağışçı aracılığıyla Adım Adım bünyesinde yer alan STK’lara aktarılan kaynak 110 milyon TL’ye ulaşmıştır. İyilik peşinde koşan herkes, Adım Adım koşucusu olabilir. Yardımseverlik koşusu yapılabilen yarış etkinlikleri şuradan görülebilir.
Amacımız, düzenli spor yapan veya düzenli sporu hayatına katmak isteyen insanların sporla ilgili hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olurken, aynı zamanda sosyal çevrelerinden bağış toplamalarını da teşvik edip, ülkemizin önemli sosyal sorunlarının çözümüne katkıda bulunmaktır.
 
Misyonumuz:
• Spor kültürünü, sağlıklı yaşam bilinci ile beraber yerleştirmek
• Kolektif sosyal yardım kültürünü yaygınlaştırmak
• Yardım / destek / bağış farkındalığına katkıda bulunmak
• Spor ve yardım kavramlarını birleştirmek
• Bağış organizasyonları kurmak ve yönetmek
• STK’lara bu konuda gönüllü danışmanlık hizmeti vermek
Aşağıdaki açıklamalarda hangi sorularınıza cevap bulabilirsiniz?

Kısaltmalar

Sivil Toplum Kuruluşları - 'STK' , İyilik Peşinde Koş Platformu - 'İPK'

1.     Adım Adım para kazanır mı?
2.     Adım Adım kurucuları, icra kurulu ve diğer gönüllüler -antrenörler, şehir sorumluları- para kazanır mı?
3.     Adım Adım kurucularının, icra kurulunun ve diğer gönüllülerin para dışında ne gibi kazançları vardır?
4.     Adım Adım, t-shirt üretimi için gereken kaynağı nereden bulur?
5.     Adım Adım, web sitesi, İPK platformu vb. gibi; "yatırım yapıyoruz" dediği şeylerin parasını nasıl verir?
6.     Peki para kazanmıyorlarsa, Adım Adım gönüllüleri ( kurucuları, icra kurulu ve diğer gönüllüler) yaptıkları işe neden neden sanki kendi işleri gibi vakit ayırmaktadırlar?

Adım Adım nereden para kazanıyor? Adım Adım için çalışan, mail atan, koşucu bulan, antrenörlük yapanlar kimden kaç para alıyorlar? Almıyorlarsa bu kadar iş para almadan yapılır mı?

Adım Adım kurulduğu ilk günden beri paraya dokunmaz, Adım Adım’ın hiçbir gönüllüsü (çalışanı zaten yok) yaptıkları için para almaz.

Adım Adım bir tüzel kişilik değil, sadece oluşumdur. Bir hesabı yoktur, para alış-verişi yoktur. Üzerinden para geçmez, komisyon almaz.

Bağış alan STK’lar Adım Adım’a, kuruculara, icra kuruluna veya diğer gönüllülere direkt veya dolaylı olarak ayni / nakdi bir ödeme yapar veya menfaat sağlarlar mı?

Hayır, STK’lar Adım Adım’a, kurucularına, icra kuruluna veya diğer gönüllülere ayni / nakdi bir ödeme yapmaz veya menfaat sağlamazlar.

STK’lar gelen bağışlar için şu ödemeleri yaparlar: 

STK’lar yardımseverlik koşusunu, STK ve koşucular için kolaylaştıran, ulaştıkları bağışçı ve bağış tutarını artıran İPK Platformu'nu kullanabilmek için aşağıdaki ödemeleri yaparlar.

1-      Bir CRM (bağışçı / müşteri ilişkileri yönetimi) platformu olan uluslararaası Salesforce Cloud Sistemine İPK kullanımı için yıllık ödeme yapılmaktadır. Platformun yıllık abonelik, bakım ve geliştirme ücretleri ise asıl kullanıcı olan STK'lar tarafından Cloudteam Şirketi'ne yardımseverlik koşusu kampanyaları sonrasında ödenir. Bu kaynak geliştirme danışmanlık bedeli tutarı bağışların %2'si tutarındadır. Yurt dışında kar odaklı çalışan sitelerde (ör: justgiving) bu tutar %10-120 tutarındadır. Gönüllülerin yönettiği bu platformda bu oran %2'dir.

2-     Kredi Kartı ile anında bağış yapılabilmesi yapılan Bağış sayısını %50’ye yakın oranda artırmaktadır. STK'lar, kredi kartı ile koşucuyu desteklemek için STK’ya yapılan bağışın tek ekranda koşucu adına bu STK'nın hesabına direkt yapılabilmesi, aynı anda koşucunun İPK sayfasına ve STK’ya raporlanması ve bu süreçte kullanıcı deneyimini artıracak sistemleri kuran Fonzip/Yuvarla şirketine işlem başına 1.69 TL ödemektedirler. Fonzip/Yuvarla şirketi ve kurucularının (Emre Danacı, Erdi Yerebasmaz), Adım Adım kurucuları, icra kurulu ve diğer gönüllüler ile direkt veya dolaylı maddi / ayni herhangi bir menfaat ilişkileri yoktur.

Adım Adım, Yuvarla/Fonzip ile ilk tanıştığı anda Buğday dışındaki diğer STK'lar zaten Yuvarla/Fonzip ile çalışmaktaydılar ve Adım Adım ile Yuvarla/Fonzip'i biraraya ilk getiren kuruluş TEGV olmuştur.

3-     Adım Adım, 8 yıl boyunca yardımseverlik koşusu kavramını ve metodlarını yerleştirebilmek için belli sayıda STK ile çalışmayı seçmiş, bu STK’ları 2008 ve 2013 yıllarında 2 farklı süreç ile seçmiş ve bu süreçler neticesinde 8 STK’ya ulaşabilmiştir. Gelinen noktada, Adım Adım Oluşumu bünyesinde yapılan yardımseverlik koşusunun önemli bir kaynak yarattığı sivil toplum tarafından kabul edilmiştir.

Adım Adım, İPK sponsorları (Eker, New Balance ve Wings for Life) sayesinde İPK Platformu yatırımını yaparak daha fazla STK’nın bu platformdan yararlanmasını amaçlamıştır. Yardımseverlik Koşusu sayesinde daha fazla STK'nın kaynak yaratabilmesi için gönüllüler tarafından yürütülen 2-3 yılda bir yapılabilen bir STK seçim süreci yerine sürekli değerlendirme yapabilen bir süreç gereklidir. Bu amaçla şeffaflık ve hesapverebilirlik kriterlerine göre İPK’yı kullanabilecek STK’ların filtresini yapma sürecini Açık Açık Derneği'ne devretmiştir. Açık Açık Derneği'ne bu işin devredilmesinin sebebi Açık Açık Derneği'nin kuruluş amacının şeffaf ve hesap verebilir STK'lar ile bağışçıları bir araya getirmek olmasıdır. 

Açık Açık Derneği’nin kurucuları Adım Adım’ın kurucularından İzzet Renay Onur ve Itır Erhart’a ek olarak Ayşe Nurdan Şahin, İbrahim Betil, Mehmet Köksal, Suzan Bayazıt, Gonca Ongan, Aydın Evren Özol, Orkun Oğuz, Emrah Kaya ve Salih Berberoğlu’dur. Bu kurucular Açık Açık Derneği’nden herhangi bir maaş almamaktadırlar. 

Adım Adım ve Açık Açık, Mart 2016 itibari ile, STK'lar ile, Açık Açık Derneği'nin yatırımını yapacağı web platformunun yaşayabilmesi için görüşmeye başlamıştır. STK’lara, Açık Açık’ın yeni kurmakta olduğu, şeffaf ve hesap verebilir STK’ların bağışçılar ile buluşabileceği platformu kullanmak için kullanma bedeli konusunda bilgi verilmekte ve görüşleri istenmektedir. 

Bu tutarın aylık 10 USD ile 150 USD arasında olması planlanmaktadır. 

Adım Adım Harcamalarını nasıl yapar?

Eğer sadece gönlünün istediği bir amaç için profesyonelce çalışırsan, sadece iyilik peşinde koşarsan, neyin peşinde koştuğunu çok net anlatırsan, o zaman bütün kapılar açılıyor. Adım Adım için de aynısı oldu. Gönüllü koşucu sayımız 100 bine yaklaştı ve tüzel bir kişiliğimiz olmamasına rağmen bugüne kadar birçok İYİ marka bizimle beraber olmak istedi.

Kısa zaman içinde Sivil Toplum Örgütleri için ne kadar önemli bir fayda yaratıldığını gören markalar da aynen Adım Adım gönüllülerinin yaptığı gibi hiç bir karşılık beklemeden Adım Adım’a destek oldular.

Destekçimiz olan markalara sitenin ana sayfasından ulaşmak mümkün. 

Neler için destek oluyorlar?

1.      Tişört
2.      İletişim (Mailchimp ve Jotfrom aylık ödemeleri, sosyal medya reklamlar harcamaları)
3.      Web sayfamız - http://www.adimadim.org/ (Tasarım/uygulama bedelleri, hosting desteği)
4.      İyilik Peşinde Koş Platformu - http://ipk.adimadim.org/ (2015 yılındaki kuruluş sırasında Eker, new Balance ve Wings For Life yanımızdaydı.)
5.      Baskı
6.      Yönetişim Danışmanlığı Desteği

Bu harcamaların da hepsi eğer içinde bir ödeme varsa destekçi tarafından direkt olarak servisi veya ürünü sağlayan kişi veya kuruma verilir. Adım Adım kurucuları, icra kurulu ve diğer gönüllüler ayırdıkları zaman için hiçbir şekilde ödeme almadıkları gibi, Adım Adım'ın işlerini yürütürken ulaşım, konaklama ve haberleşme giderlerini kendileri öderler. 

Şu anda aktif olarak çalışan 50'yi aşkın gönüllü olmasa bunların hiç biri olmazdı.

Bizce gönüllülük hayatta sadece paranın önemli olmadığını, insanın gönlünü ısıtan bir hedefi olduğunda dinlenmeden çalışabildiğini, neşeli ve keyifli durmadan çalışan birini gördüğümüzde "acaba kaç para kazanıyor" dememeyi öğretiyor. Gönüllülük, kendimizi başkalarının yerine koymayı gerektirdiği için, empatiyi öğretiyor. Umutlu olmayı, mutlu kalmayı öğretiyor.

Gönüllülük, parayla ölçülemez, bundan alınan haz başka bir şey ile kıyaslanamaz.

Biz 2008 yılında iyilik peşinde koşmaya karar verdiğimizde sadece 6 kişiydik, şimdi ise iyiliği yayanların sayısının 100 bine ulaşmasına çok az kaldı. Bu bile iyiliğin ne kadar bulaşıcı olduğunu gösteriyor.

Attığı her adımın iyi olması gerektiğini düşünen, her adımı sadece kendinin değil, başkasının da iyiliği için atmaya gayret gösteren bunca kişinin gönülden aramızda olması ve bu kişilerin sayısının her sene %50 oranında artması kadar güzel ne olabilir ki? 

Adım Adım İcra Kurulu, 

Not: Bu konu ile ilgili bütün sorularınızı veya aklınıza gelen diğer bütün sorularınızı icra@adimadim.org adresine sorabilirsiniz. Bir gönüllü en kısa süre içerisinde size geri dönecektir.

2019 itibariyle, Türkiye'de 79 şehirde ve 25 ülkede Adım Adım destekçileri var.

Fakat Adım Adım'ın bilgisi dahilinde, planlı ve düzenli bir şekilde yardımseverlik koşusu konusunda bilgi verdiğimiz, bu amaçla hafta sonu ve hafta içi koşular düzenlediğimiz şehir sayısı şu anda 5'tir. Bu şehirler Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul ve İzmir'dir.

Bir şehirde Adım Adım'ın aktif hale gelmesi için tanımlanmış kriterleri ve ayrıntılı bilgileri şurada bulabilirsiniz.

Aradığınız cevaba aşağıdaki listede ulaşamazsanız, hemen sayfanın sağ alt köşesindeki  "Sana nasıl yardımcı olabilirim?" yazan alana (tablet ya da telefondaysanız soru işaretine) tıklayıp, akıllı robotumuza istediğiniz soruyu sorabilirsiniz. 

 
İPK NEDİR?
 
İPK NUMARASI NEDİR?
Her gönüllü koşucunun İyilik Peşinde Koş (İPK) kullanıcı/profil numarası vardır. Bir numaranız olup olmadığından emin değilseniz şunu yapabilirsiniz:
  • İPK sayfasına gidip sağ üst köşede arama kutusuna adınızı yazın çıkan profillerde adınız varsa (türkçe harfleri de dikkate alarak - türkçe karakterli/karaktersiz- arama yapın lütfen) üyesiniz, tıklayın. Bu sayfa adresinin uzantısındaki İPK numarası sizin kullanıcı numaranızdır. 
Profilime ve Kullanıcı Hesabıma Nasıl Ulaşıp Değişiklik Yapabilirim?
  • Giriş sayfasına gidin, bu siteye ilk defa giriyorsanız Adım Adım üyesi olurken kullandığınızı düşündüğünüz mail adresini yazın. Eğer adres yanlış ise karşınıza  "Bu e-mail ile kayıtlı bir kullanıcı bulunmuyor" mesajı çıkar. Doğru ise "Gerekli yönlendirmeler için lütfen gönderdiğimiz e-postayı kontrol ediniz." mesajı çıkar. Bu mailinize gelecek bağlantıya tıkladığınızda yeni şifre oluşturabilir ve sayfanıza girebilirsiniz.
    • Bu mesajı görmenize rağmen size mail gelmezse bu şirketinizin Bilgi İşlem departmanından kaynaklanan bir sorundur. Lütfen onlara sorun. Size iyilikpesindekos@adimadim.org  adresinden bir mail gelmesi lazım.
  • Daha önce üye olmadığınızdan eminseniz Giriş Sayfasına gidip 'Kayıt Ol'a tıklayın.
  • Daha önce yardımseverlik koşusu yaptıysanız mutlaka İPK hesabınız vardır. İsminizi farklı şekillerde yazarak bulmaya çalışın. Çünkü eski yardımseverlik koşularınız varsa onu kullanmadan yeni bir hesap açarsanız iki hesabınız olur ve iki hesap birleşmez.
  • Daha önce bu siteye giriş yapıp yapmadığınızı Giriş sayfasındaki  Şifre Yenile butonuna basarak da bulabilirsiniz. Buraya daha önce kullanmış olabileceğiniz e-mail adresinizi girin şifreniz bu e-mail adresine gelsin.
Şifremi unuttum ne yapacağım?
  • Giriş sayfasında "Şifre Yenile" bağlantısına tıklayın.
  • E-mail adresinizi yazın ve size yeni gelen e-posta ile yeni şifrenizi öğrenerek giriş yapabilirsiniz.
Arama sonrası profili görüyorum ama tıkladığımda bir şey olmuyor, Neden?
İlgili kullanıcı profilini hiç güncellemediyse profile girilmez. Profil sahibinin profilini güncellemesi sonrası siteye girenler bu kullanıcının sayfasına tıklayarak girebilirler.
Neden olur?
  1. Eğer kullanıcı İPK sitesi açılmadan önce (2015 Eylül) yardımseverlik koşusu yaptıysa ve sisteme geçmiş koşu bilgileri otomatik girildiği için bu olur.
  2. Eğer İPK sitesini yeni kullanmaya başlayan Sivil Toplum Kuruluşu (STK) kendisi için yardımseverlik koşusu yapan gönüllülerin bilgilerini sisteme yüklediyse ve ilgili gönüllünün profili bu şekilde oluştuysa gönüllü girip profilini güncelleyene kadar başkaları arama sonucu ismini görürler ama tıkladıklarında detay göremezler. 
Koşucular arasında sivil toplum kuruluşları (STK) ile aynı adı taşıyan koşucular var. Onlar kim? (ör: Koruncuk Koşucusu)
Evet her STK'nın kendi adını taşıyan bir profili vardır ve OLMALIDIR. Bu profili STK'nın kendisi açar ve belli bir formatta olmalıdır. [STK'nın Kısa Adı Koşucusu] şeklinde olur. 2 amaçla kullanılır.
STK bu profili içinde her kampanyası için kampanya açmalıdır. Aksi takdirde aşağıdaki özellikleri kullanamaz.
1- Kampanya süresinde,  EFT/Havale ile yapılan bağışlarda, bağışçılar nadiren desteklemek istedikleri koşucunun kampanya numarasını yazmazlar veya yazdıkları kampanya numarası geçersizdir. Bu durumda bağışçıların bağışları da doğal olarak STK'nın istenen hesabına gider ama koşucusu belli olmaz yani bağışçının bağış yapmasına sebep olan koşucu belli olmaz . Bu bağışlar ilgili STK'nın bu profilde açtığı ilgili kampanyaya eklenir. Bir kere buraya eklenen bağış artık başka bir koşucuya eklenemez. Bağış amacına ulaşır, toplam tutarlarda görülür.
2- Kampanya sürecinde, nadiren bazı bağışçılar sadece belli bir koşucuya değil, genel olarak STK koşucularına bağış yapmak isterler, o durumda bağışçıların bağışları [STK] Koşucuları adındaki bu koşucunun kampanyasına gider.
3- STK'lar bu profili yönetici (admin) amaçlı da kullanırlar, STK'da bu profile şifresi ile giren kişi STK’nın İPK Platformu üzerindeki bilgi güncelleme ve kampanyaları yönetme gibi işlemleri gerçekleştirebilir.
Bu sebeplerle bu profil bireysel ve kurumsal sıralamalara dahil edilmez.
 
KAMPANYA KODU NEDİR?
Kampanya oluşturmuş her gönüllü koşucunun her kampanyasının farklı bir kampanya kodu vardır. Kampanya Kodu CC ile başlar ve numaralarla devam eder. Her yeni koşu yeni kampanya numarası demektir. İPK numarası ise üye numarası gibi sabit kalır.Yardımseverlik koşucularının tek bir İPK numarası varken, yaptıkları her yardımseverlik koşusunun ayrı bir kampanya numarası vardır.
Örneğin - http://ipk.adimadim.org/kampanya/CC5415  bu sayfadaki CC5415 ilgili koşucunun İstanbul 2015'te TOFD için oluşturduğu kampanyayı tanımlar.
 
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINA NASIL SORU SORABİLİRİM?
İyilik Peşinde Koş Platformu'nda (İPK) adına koşmak istediğiniz STK'ya karar verirken proje veya kurum hakkında istediğiniz soruyu kurumun yetkililerine sorabilirsiniz.
Bunun için tek yapmanız gereken İPK'ya kullanıcı olarak giriş yapmak. 
Giriş yaptıktan sonra Desteklenen STK’lar sayfasından STK’nın logosu veya ismine tıklayarak, açılan STK sayfasında sağ üst tarafta yer alan mavi soru sor butonuna basarak bu kuruma soru sorabilirsiniz.
 
BAĞIŞLAR İLE İLGİLİ SORU VE SORUNUM VAR
Kampanyanıza yapılan bağışlar ile ilgili sorunuz olduğunda, adına koştuğunuz STK'nın İPK sayfasına giderek yukarıda bahsedilen mavi SORU SOR düğmesi aracılığıyla sorunuzu STK yetkilisine iletebilirsiniz.
Veya siz İyilik Peşinde Koşan bir gönüllüyü destekleyen bir bağışçı iseniz, sorunuzu gönüllü koşucu aracılığıyla veya direk olarak STK'ya iletebilirsiniz.
Sorunuzu sorarken aşağıdaki detayları iletmeyi unutmayın, aksi durumda sorunun çözümü mümkün olmayabilir.
  1. Koşucunun Adı Soyadı ve Koşucu Kodu (İPK kodu),
  2. Koşucu hangi STK / proje için koşuyor (koşucunun kampanya kodu - CC ile başlar),
  3. Sorunun kaynağı bağışçı ise bağışçının tam adı, bağışın günü ve varsa saati,
  4. Bağışın kaynağı? (Kredi Kartı/Banka Kartı/Havale/EFT/Paypal)
  5. Kredi Kart ödeme hatası ise hata kodu veya resmi?
Lütfen unutmayın eğer bağışçının kredi kartından bağış çekildiyse veya EFT/Havale ile STK’nın hesabına gittiyse her halukarda bağışınız amacına ulaşır.
Bağışınız direk olarak desteklenen sivil toplum kuruluşu'nun hesabına gider.
Fakat, EFT/Havale olması ve sizin kampanya kodunuzun EFT/Havale'de açıklamaya yazılmadığı durumda bu bağış herhangi bir koşucu ile ilişkilendirilemez. Genelde EFT/Havale bağışçıların %5'i bu açıklamayı yazmayı unutur. Bunun ana sebebi mektuplarda bu uyarının iyi yapılmaması veya yanlış bağlantıya yönlendirilmeleridir.
Teşekkür ederiz. 
Kredi Kartım ile bağış yapamadım? Sorun nedir?
Gelen hataların %90'ının sebebi şöyle çıkıyor.
  1. Limit Yetersiz, CVV yanlış, kart internet kullanımına açık değil. Lütfen size çıkan hata mesajına dikkat edin.
  2. Bazı STK'ların da POS'ları yurt dışına açık değil bunu STK sorumlularına sormanız gerekiyor. STK'ların bankalarına başvurup açtırmaları gerekiyor.
  3. Bazı STK'ların da POS'ları sanal kart kabul etmiyor, STK'ların bankalarına başvurup açtırmaları gerekiyor.
  4. 3d secure işlemini tamamlamadan çıkılması da bu sorunu sıkça görünen kaynaklarından.
STK sorumlularına soru sormak için kullanıcı olarak şifreniz ile İPK'ya girin, Desteklediğiniz STK'ya gidin o sayfada sağ yukarıda Mavi SORU SOR  butonuna basın ve sorunuzu sorun.
3D Kodu olması şart mı bu yüzden bazen bağış yapılamıyor?
Online ödemelerde 3D secure, fiziksel ödemelerde chip & pin çalıntı kartların sistemlerimizde kullanılamamasını sağlayan en hayati özellik, bu sebeple ödeme konusunda bize hizmet veren Yuvarla/ FonZip'de son kullanıcılardan asla non-secure işlem geçirmiyor.
Bu aynı zamanda STK'ları ters ibraz riskine karşı da koruyor. Kişiler zaman zaman bu bağışı ben yapmadım diyebiliyor, bankanın STK'yı ters ibraz kurallarınca cezalandırmasını önlüyor, çalıntı kartlarla yapılan işlemlerde ise kurumların savcılıkla uğraşıp durmasının önüne geçiyor.

Bağışçım bana bağış kredi kartı yaparken hata mesajı aldığını belirti? Sorun nedir?
Şu ana kadar bize gelen bu mesajların %70'inde sorun kredi kartından kaynaklı idi. O yüzden ricamız eğer bu sorunu yaşarsanız ya bağışçınızdan başka bir kart denemesini rica edin ya da kendinize ait bir kart ile 1 TL bağış yapın deneyin. Sizce de sorun varsa haber verin lütfen. Biliyoruz sizi yoruyoruz ama bu tür konularda gönüllü desteğe ihtiyacımız var.
STK sorumlularına soru sormak için kullanıcı olarak şifreniz ile İPK'ya girin, Desteklediğiniz STK'ya gidin o sayfada sağ yukarıda  Mavi SORU SOR  butonuna basın ve sorunuzu sorun.
Bağış ödemesi yaparken bağış miktarını yanlışlıkla fazla yazdım ve yapmak istediğim tutarın üzerinde bağış yaptım, iade alabilir miyim?
Bağış yapılan projenin sahibi derne/vakıf ile irtibata geçilerek yapılmak istenen gerçek bağış tutarını belirtmeniz gerekiyor. İlgili dernek/vakıf, fazladan ödenen tutarın iadesi için size geri dönüş yapacaktır.  Ancak yine de bağış yapılırken tüm bilgileri bir kez daha gözden geçirmekte fayda var. Dernek ve Vakfa https://acikacik.org/ adresinden dernek/vakıf künyesine gidip bağışçı ilişkilerine e-posta göndererek yapabilirsiniz.
Yurt dışı Kredi Kartı Ödemesi sorunu.
Kullanıcıların güvenliği açısından bütün işlemler İPK'da 3D secure ile geçiyor. Yurtdışında 3D Secure destekleyen bir çok banka var, özellikle Avrupa çok iyi daha çok Amerika'da kullanılan kredi kartları sorunlu..
STK'nın posunun yabancı işleme açık olup olmaması İPK'nın görebildiği bir konu değil, Bunu STK'nın bilmesi ve kapalıysa bankasından açtırması gerekir.
Kampanya sayfamda bağışçılarımın isimleri görünmüyor?
İPK'nın en güzel özelliklerinden birisi bugüne kadar yaptığınız bütün yardımseverlik koşularının hepsini anında görebilmenizdir. (Hangi tarihte, hangi bağışçınız size ne kadar bağış yapmış.)
Bunun için İPK sayfasına e-posta adresiniz ve şifreniz ile giriş yapmanız lazım. Bu durumda sayfanızın üst kısmında zaten "Hoşgeldin İlk İsmin" yazar. Bunu gördükten sonra kampanya sayfanın altına gidersen bütün bağışçılarının isimlerini, bağış tarihlerini ve miktarlarını görebilir, tarihe ve miktara göre artan azalan şekilde dizebilirsin. Merak etme bu listeyi senden başkası göremez. Hatta hepsini excele atabilirsin, eğer kredi kartı bağışı ise o zaman e-mailini de görebilirsin. Sizin koşunuz için kredi kartı ile yapılan bağışlar anında görünür, EFT/Havale ile yapılan bağışlar STK'nız sisteme girdikçe görünür. STK'lara tavsiyemiz kampanya süresince her gün 1 kere girmeleridir ama bunu takip ve kontrol edemeyiz.
Bağış yapamadım güvenlik uyarısı verdi?Neden?
Güvenlik ayarları ve bağışçıların güvenliği sebebi ile Windows XP deki Internet explorer 8 den düşükler (IE 7, IE 6, IE 5) , ve Android telefonlarda versiyonu 2.3.7 den olan düşük telefonlarda girilemeyecek. Girilirse güvenlik uyarısı verecek ve herhangi bir işlem yapılmasına izin verilmeyecek.
Bana yapılan bağış kampanya sayfamda görünmüyor? Neden?
1.      Size Kredi Kartı ile yapılan bağış anında sayfanızda görünür, nadiren (binde 1) hemen görünmez bunun sebebi şu oluyor:
İPK’nın ödeme sistemi danışmanlığını STK’lar adına yapan şirket Fonzip/Yuvarla şirketidir. İPK’nın altyapısını STK’lar adına kuran şirket ise Salesforce. Bağışlar direk olarak STK posuna yapılıyor, anında STK'nın hesabına geçmiş oluyor ve o anda Fonzip/Yuvarla sistemi bilgiyi İPK’ya da yazıyor. Bu yazma sırasında serverların birisinde yüklenme veya kopma olursa İPK’ya yazılamıyor. Bu durumda haftada bir bu özel durumlar için güncelleme yapılıyor ve sonunda kampanya sayfanızda görünüyor.
Şu anda gördüğümüz bu hata 10 bin bağışta 5-10 bağışta oluyor.
2.      Size EFT/Havale ile yapılan bağışlar periyodik olarak STK tarafından sisteme girilir. STK'lar bunu 2-3 günde bir yapıyorlar. Eğer yapıldığını ve aradan zaman geçmesine rağmen kampanyanızda görünmüyorsa o zaman STK'nıza sorun lütfen. 
3.      EFT/Havale ise ve takip eden hafta da listenizde görünmediyse o zaman bağışı yapan kişi açıklamasında sizin kampanya kodunuzu (ör: CC5415) kullanmadan bağış yapmış olabilir. Bu durumda bağış adına koştuğunuz STK’nın genel koşucu hesabına (STK Koşucusu) gitmiştir orada görebilirsiniz. Bu bağış artık sizin kendi adınıza geçmez, düzeltme yapılamaz. Yerine ulaşır ama koşucusuz kalır. Kurulmuş güvenlik sistemi ve Salesforce'un müşteri gizlilik prensipleri sebebi ile bu mümkün değildir. 
4.      Bağış kredi kartı ile yapıldıysa fakat sizin gönderdiğiniz linke yapılmamış ise ya başka bir koşucuya yapılmış olabilir ya da ilgili STK nın  genel koşucu hesabına göndermiştir. Bu durumda yine adına koştuğunuz STK’nın aşağıdaki genel listesine bakıp orada görebilirsiniz. Bu bağış artık sizin kendi adınıza geçmez ama yerine ulaşır amacına ulaşır. STK'nın genel listesine ulaşmak için, STK'nın adını arama kutusuna yazın. Orada çıkan (STK Koşucusu) isimli profil bu tür bağışlar için kullanılmaktadır.
Eğer sorununuzun yukarıdakilerden farklı olduğunu düşünüyorsunuz lütfen STK sorumlusuna haber verin. Detaylı açıklama ile hangi koşucuya, hangi projeye, hangi tarih ve saatte, hangi yolla ve hangi hata mesajı ile. Teşekkür ederiz. 
EFT/Havale'ler neden anında görülemiyor?
8 yıldır, EFT ve Havale ile yapılan bağışlar haftada 2 kez (salı ve cuma) güncelleniyordu. En büyük şikayet bağışların anlık görülememesi takip edilememesi idi.
Bu yüzden yeni sistemde STK'lara bağışları istedikleri anda girebilecekleri bir sistem kurduk. Fakat giriş sorumluluğu STK'da. STK'lara tavsiyemiz kampaya süresince her gün 1 kere girmeleri ama bunu kontrol ve takip etme yetkimiz yok.
Unutmadan EFT ve Havale ile yapılan bağışlarda bağışçıya otomatik bir sertifika gitmez, çünkü bağışçınız kredi kartı ile bağış yaparken adını ve e-postasını verir, EFT/Havale'de bu bilgiler İPK'ya gelmez. Bağışlar STK Sorumlusu tarafından kampanyanıza eklendiğinde, ertesi gün bağışçılarınızın sertifika linklerinin bulunduğu bir e-posta İPK profilinizin bağlı olduğu adrese gelecektir. Siz de bu sertifika linklerini bağışçılarınıza ulaştırabilirsiniz. 
Bağışçım bağışını kampanya kodumu (ör: CC5415)  kullanmak yerine İPK koşucu kodumu (ör: İPK251) kullanarak yapmış ne olacak?
Bankaya yapılan EFT/Havale açıklamasında kampanya koşucu kodu yoksa o takdirde İPK platformuna transfer sırasında sistem bağışın sizinle bağlantılı olduğunu anlayamaz.
Bağış amacına ulaşır, yerine gider sadece sizin mektubunuz, sizin koşunuz ile ilgili olduğunu sistem bilmez. 
Bağışçıma bağış yaptıktan sonra ne gidiyor?
Kredi ve Banka kartı ile sizin gönderdiğiniz İPK bağlantısı üzerinden bağış yapan bağışçınıza anında adına koştuğunuz dernek/vakfın yöneticisinden teşekkür mektubu e-posta ile gider. Bağışı yaptıktan sonra da dijital sertifikakalarına ulaşabilecekleri bir e-posta daha gider..
EFT/Havale ile bağış yapan bağışçılarınızı sertifikalarının linkleri ise İPK profilinize bağlı olan e-posta adresinize gelecektir.. Koşucunun bunları bağışçılarına ulaştırması gerekir. Sebebi EFT/havale bağışı sırasında bağışçının e-maili alınmadığı için bu iletiyi dernek/vakıf yapamaz. 
Yardımseverlik koşusu yapan bir arkadaşım var, kendi kredi kartım ile başkası adına bağış yapmak istiyorum, sertifika onun adına gitsin istiyorum mümkün mü?
Evet, kredi kartı ekranında kredi kartı bilgileri sorulur, kart sahibinin ismine gerek yoktur. İsim Soyad ve e-maile adına bağış yapmak istediğiniz kişinin adını ve mailini yazarsanız. Teşekkür ve sertifika bu adı yazılan bağışçının adına ve e-postasına gider.
KAMPANYA
Koşucu Kodu ve Kampanya Koşucu Kodu Nedir?
Koşucu Kodunuz İPK ile başlar örneğin İPK251 (http://ipk.adimadim.org/profil/IPK251) ve bu hiç değişmez. Bu sizin profilinizdir.
Kampanya Koşucu Kodu ise CC ile başlar CC5415 (http://ipk.adimadim.org/kampanya/CC5415) ve bu bir kampanyaya özeldir. Bundan sonra koşacağınız her kampanyanın ayrı bir Kampanya Koşucu Kodu olacaktır. Siz veya destekçileriniz bu kampanya linke tıklayarak kampanyanızın nasıl gittiğini takip edebilirler, kampanya bittiyse de sonucunu görürler.
Birden fazla kampanya oluşturabilir miyim?
Hayır bir koşucu bir yarış için sadece bir kampanya oluşturabilir.
Bunun teknik sebebi şudur; bu opsiyonu vermek altyapıda daha maliyetli ve daha zor bir altyapı ve sürece götürecekti. Bugüne kadar yardımseverlik koşusu yapan 7,000 kişiye baktığımızda aynı anda kampanya yapan kişi sayısının %1 bile olmadığını ve toplanan bağış içerisinde oranının çok düşük olduğunu tespit edip yapımızı böyle kurduk.
Bunun pratik sebebi ise şudur; bir kampanyanın sesinin yüksek çıkması için net olması lazım. Basit olması lazım. Bir çağrıda iki proje anlatıp, bağışçılarda iki proje için farkındalık yaratmaya çalışmanın kampanyanın etkisini azaltacağını düşünüyoruz. 
Kampanyamı yarattım kapatabilir miyim, değiştirebilir miyim? (iptal, silme, değiştir)
Eğer henüz bağış almadıysanız EVET. Yarattığınız kampanyanın güncelleme butonuna basarak orada statü durumunu Aktif'ten Pasif'e çevirebilirsiniz.
(Kampanyayı Pasif'e aldıktan sonra tekrar Aktif'e çevirebilirsiniz veya başka bir proje için kampanya açabilirsiniz.)
Bağış aldıysanız HAYIR. Bağış almış olan bir kampanya Pasif'e çekilemez.
Aynı anda iki kampanya Aktif olamaz.
 
Kampanya ne kadar sürer?
Yardımseverlik Koşusu kampanyası yarıştan 2 hafta önce pazartesi sabah başlar ve 2 hafta sonra Pazartesi günü 23.59'da biter. Daha sonra yapılan bağışlar tabii ki dernek/vakıfın hesabına gider amacına ulaşır ama yardımseverlik koşucularının kampanya sayfalarına yansımaz.
 
Bankaya yatıramayacak ve kredi kartı olmayan kişiler bana desteklediğim STK'nın projesine yatırmam için elden bağışlarını veriyorlar, onların adına nasıl teşekkür alabilirim.
Kredi kartı ekranında yazdığınız isim ve e-mail bağışçının isim ve e-mailidir. Burada Kredi Kartı ödemesinde kart sahibinin isim ve e-maili istenmemektedir.
Oraya esas bağışçıyı yazarsanız teşekkür mektubu ve daha sonra gelecek olan sertifika orada ismi olan kişi adına gelir.
Bağışçınızın e-maili yoksa kendi mailinizi yazın, teşekkür mektubu ve daha sonra sertifika size gelsin, bastırın verin.
Bundan başka bir yol yok ama bağışçı başına 2 saniyede halledilebilecek temiz bir sistem.
 
Kampanyamda Kurumsal Takım kurmak yerine kurum adı ile bir profil açarsam ne olur?
 
Bu tür kurum adı veya topluluk isimleri ile açılan profil ve kampanyalarını tespit ettiğimizde bu profil ve kampanyasını donduruyoruz. Şu sebepler yüzünden:
 
İPK'ya kayıtlı gönüllü sporcuların yürütecekleri 'bireysel kampanyaları' ile sivil topluma fayda sağlamalarının amaçlandığı platformda 'kişiye özel -bireysel- profillerin bulunması ve bu profiller altında kampanya açılması' planlanmış, gönüllü sporcuların bireysel olarak aldığı destek sayısı / ulaştığı bağış tutarına göre sıralanmasıyla da kişilerin motivasyonunu artıracak kimi oyunlaştırmalar kurgulanmıştır.  
 
Kişiler kampanyalarını oluştururken dilerlerse bir kurumsal takım ya da koşu / yüzme / bisiklet grubu seçerek aynı ekip altında toplanabilmektedirler ANCAK BU, SÖZ GELİMİ 15 KİŞİNİN TEK BİR PROFİL AÇABİLECEĞİ VE AYNI KAMPANYAYI DUYURARAK BAĞIŞ TOPLAYABİLECEĞİ ANLAMINA GELMEZ. Aksine o grup altındaki tüm gönüllü sporcuların tek tek bireysel profillerine / kampanyalarına ulaşılabilmelidir. PROFİLLER KİŞİLERİN İSİM VE SOYİSİMLERİNDEN MEYDANA GELMELİDİR.
 
Yukarıda sayılan bireysel isme sahip olmayan profiller tarafından açılan kampanyaların -Örneğin: X Çalışanları- sayıca çok desteğe ve bağış tutarına ulaşarak koşucu sıralamalarında yer alması, bireysel koşucuların motivasyon kaybı yaşayıp, tepki göstermesine yol açmaktadır.
 
Ayrıca tecrübemiz şu ki kişileri tek tek motive ettiğimizde toplanan bağış artmaktadır. Yani içinde 10 kişi koştuğu varsayılan XYZ AŞ profili ile 10 profilin üyesi olduğu XYZ Ltd. nin performansı kesinlikle farklı olur.
 
Not: Kurumsal koşu takımları için bütün sunum ve bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.
 
Biz şirket olarak şirket takımımızda koşan bütün koşuculara bağış yapmak istiyoruz, fazla sayıda koşucumuz olduğu için bunu tek tek yapamıyoruz, ne önerirsiniz?
            Bu işin en ruhuna uygun ve motive edeni koşuculara tek tek bağış yapmaktır, şirketlerinin onlara şahsen bağış yaptığını görmek, koşucuları çok motive eder ve özel hissettirir.
Fakat böyle çoğu zor iş için uğraşırız ama her koşucuya tek tek bağış yapmak da bizi zorluyor derseniz bağışınızı desteklediğiniz STK'nın adı ile platformda yer alan "STK Koşucusu" profilinin aynı projedeki kampanyasına topluca yapabilirsiniz.
 
İPK'da STK'ların ismi ile açılan "STK Koşucusu" formatındaki koşucuya gelen bağışların herkes tarafından açıkça görülmesinin sebebi nedir?
           Burada bağışların açıkça görünmesinin sebebi, koşucusu belli olmayan bağışların ilgili kampanyaya nakledildiğinin açıkça görünebilmesi ve eksik isimlerin bulunmasına yardımcı olmasıdır.

Yardımseverlik koşusunun yaygınlaşması amacıyla 2015 yılında Adım Adım tarafından hayata geçirilen İyilik Peşinde Koş (İPK) Platformu hakkındaki tüm detaylara ulaşmak için tıklayın...

ADIM ADIM MAIL GRUPLARI
 
Kaç tane mailing grubu var?
Adım Adım içinde topluca haberleşebilmek için kullanmakta olduğumuz iki tane mail grubumuz var. Birincisi Adım Adım'ın bağış ve koşuya dair konularını konuştuğumuz, aynı zamanda STK'ların da hepimize birden mail atabildiği "Adım Adım" mailing grubu. İkinci grubumuz ise, koşu ve bağış dışında konuşmak istediklerimizi paylaşabildiğimiz "Adım Adım Ekstra" grubu. Her iki gruba birden veya sadece birine üye olabilirsiniz.
 
Adım Adım'a üye olduğumda, mailing gruplarına da üye oluyor muyum?
Hayır, Adım Adım üyeliği sizi mailing gruplarına üye yapmıyor. Mailing gruplarına ayrıca üye olmalısınız. 
 
Mailing gruplarına nasıl üye olurum?
Adım Adım'ın ana faaliyetleri kapsamındaki konular ile ilgili iletişim için:
https://groups.google.com/d/forum/adim-adim/join
Adım Adım'da bulunan herkesle, her konuda iletişim kurmak için:
https://groups.google.com/d/forum/adim-adim-ekstra/join
Mailing gruplarına üye olmak için G-mail mail adresine mi ihtiyacım var?
Hayır. Mailing gruplarına dilediğiniz mail adresi ile üye olabilirsiniz.
 
Mailing gruplarından nasıl çıkarım?
Mail gruplarından çıkmak da, kayıt olmak kadar kolay. Dilediğiniz her zaman otomatik olarak gruplardan çıkabilir, istediğinizde tekrar üye olabilirsiniz. Gruplardan çıkmak için mail grubundan gelen mailların en altında yer alan "unsubscribe from this list" linkine tıklamanız yeterli.

 

Aradığınız cevabı bulamadıysanız, hemen sayfanın sağ alt köşesindeki "Sana nasıl yardımcı olabilirim?" yazan alana (tablet ya da telefondaysanız soru işaretine) tıklayıp, akıllı robotumuza istediğiniz soruyu sorabilirsiniz.

Adım Adım üyelerinin gittiği, sporu seven ve gidenlerin memnun kaldığı doktorlardır. 

 

Doktor Uzmanlık İletişim Öneren
Barbaros Hoca Profesyonel sporcu 0532 291 24 38 Serhat Güneş
Berkin Toker Ortopedi, Spor hekimi Fulya Acıbadem Mehmet Vanlı
Cavit Meclisi Hamstring http://www.cavitmeclisi.com Sinan Kolat
Cezmi Enson Ortopedi Surp Agop Gülçin Atay
Deniz Algün   İstanbul Cerrahi Gözde Uysal
Gökhan Özkan   Baltalimanı Kemik Hastanesi  
Haldun Orhun Ortopedist (spor dostu) Memorial  
Hürriyet Yılmaz Fizyoterapisti  0212 2915031/Nişantaşı Suna Altan
Hüseyin Nazlıkul ve Tijen Acarkan Nöral terapi 0212 2191912 Cihan Ünlüçerçi
İrfan Öztürk   Şişli Etfal  
Işık Akgöl Diz  PTR Center Fetih Çeliksöz
Mehmet Gürcan Diz cerrahisi/spor yaralanmaları Acıbadem Hareket Candır/Özlem Aksel Basboga
Mustafa Karahan   Ataşehir Acıbadem Dilara Çam, Özlem Aksel Başboğa
Necati Yücel Spor terapisti    Eda Kamhi
Ömer Taşer Ortopedi Acıbadem Fulya Mustafa Çağan, Gülsevim Kahraman, Emre Öztuna
Onur Tetik Ortopedi Amerikan Hastanesi Emre Tok, Renay Onur
Sarper Çetinkaya Ortopedi Fulya Acıbadem Başak Ağdaş, Oğuz Omur
Savaş Kudaş   Ankara Nuzaffer Büyükkaragöz
Selim Muğrabi Ortopedist (Ayak) Fulya Ayak Cerrahisi, İstanbul Emre Öztuna, Savaş Arson
Sevtun Soyalı Algan Spor Hekimi Erenkoy Fizik tedavi  merkezi Arzu Altındal
Sezgin Sarban Ortopedi ve Travmatoloji Acıbadem International Çiğdem Keçeci
Sırrı Baştürk Ortopedi ve Travmatoloji Acıbadem Fulya (ayrıca Ömer Taşer ile ortak muayenehaneleri var) Emre Öztuna
Tahsin Beyzadeoğlu   Erenköy Divan üstünde muayenehane Burcu Akyol
Tolga Aydoğ Fizik tedavi/sporcu hekimi Fulya Acıbadem Sinem
Turhan Özler Ortopodi Yeditepe Üniversitesi Gül Bayar
Sertaç Yakal Ortopedi Çapa Tıp Fak. Spor Hekimliği Onur Azcan
Burak Beksaç Ortopedi Acıbadem Maslak Serhan Süzer
Özgür Koyuncu Ortopedi Amerikan Hastanesi Olcay Soykan
Ömer Kozan Kardiyoloji İstanbul Başkent Üniversitesi Gözde Kitapçı

 

Adım Adım tarafından yürütülen süreçlerde, etkinliklerde bireysel olarak ya da grubun huzurunu bozan davranışlara -iftira, yüz kızartıcı suç, taciz vs- tanık / mağdur sıfatıyla rastlamanız durumunda etik@adimadim.org adresine konuyu iletebilirsiniz. Başvurunuzun ardından Etik Kurul sizi bilgilendirecektir.