Aradığınız cevaba aşağıdaki listede ulaşamazsanız, hemen sayfanın sağ alt köşesindeki "Sana nasıl yardımcı olabilirim?" yazan alana (tablet ya da telefondaysanız soru işaretine) tıklayıp, akıllı robotumuza istediğiniz soruyu sorabilirsiniz.
İPK NEDİR?
İPK NUMARASI NEDİR?
Her gönüllü koşucunun İyilik Peşinde Koş (İPK) kullanıcı/profil numarası vardır. Bir numaranız olup olmadığından emin değilseniz şunu yapabilirsiniz:
-
İPK sayfasına gidip sağ üst köşede arama kutusuna adınızı yazın çıkan profillerde adınız varsa (türkçe harfleri de dikkate alarak - türkçe karakterli/karaktersiz- arama yapın lütfen) üyesiniz, tıklayın. Bu sayfa adresinin uzantısındaki İPK numarası sizin kullanıcı numaranızdır.
Profilime ve Kullanıcı Hesabıma Nasıl Ulaşıp Değişiklik Yapabilirim?
Şifremi unuttum ne yapacağım?
Arama sonrası profili görüyorum ama tıkladığımda bir şey olmuyor, Neden?
İlgili kullanıcı profilini hiç güncellemediyse profile girilmez. Profil sahibinin profilini güncellemesi sonrası siteye girenler bu kullanıcının sayfasına tıklayarak girebilirler.
Neden olur?
-
Eğer kullanıcı İPK sitesi açılmadan önce (2015 Eylül) yardımseverlik koşusu yaptıysa ve sisteme geçmiş koşu bilgileri otomatik girildiği için bu olur.
-
Eğer İPK sitesini yeni kullanmaya başlayan Sivil Toplum Kuruluşu (STK) kendisi için yardımseverlik koşusu yapan gönüllülerin bilgilerini sisteme yüklediyse ve ilgili gönüllünün profili bu şekilde oluştuysa gönüllü girip profilini güncelleyene kadar başkaları arama sonucu ismini görürler ama tıkladıklarında detay göremezler.
Koşucular arasında sivil toplum kuruluşları (STK) ile aynı adı taşıyan koşucular var. Onlar kim? (ör: Koruncuk Koşucusu)
Evet her STK'nın kendi adını taşıyan bir profili vardır ve OLMALIDIR. Bu profili STK'nın kendisi açar ve belli bir formatta olmalıdır. [STK'nın Kısa Adı Koşucusu] şeklinde olur. 2 amaçla kullanılır.
STK bu profili içinde her kampanyası için kampanya açmalıdır. Aksi takdirde aşağıdaki özellikleri kullanamaz.
1- Kampanya süresinde, EFT/Havale ile yapılan bağışlarda, bağışçılar nadiren desteklemek istedikleri koşucunun kampanya numarasını yazmazlar veya yazdıkları kampanya numarası geçersizdir. Bu durumda bağışçıların bağışları da doğal olarak STK'nın istenen hesabına gider ama koşucusu belli olmaz yani bağışçının bağış yapmasına sebep olan koşucu belli olmaz . Bu bağışlar ilgili STK'nın bu profilde açtığı ilgili kampanyaya eklenir. Bir kere buraya eklenen bağış artık başka bir koşucuya eklenemez. Bağış amacına ulaşır, toplam tutarlarda görülür.
2- Kampanya sürecinde, nadiren bazı bağışçılar sadece belli bir koşucuya değil, genel olarak STK koşucularına bağış yapmak isterler, o durumda bağışçıların bağışları [STK] Koşucuları adındaki bu koşucunun kampanyasına gider.
3- STK'lar bu profili yönetici (admin) amaçlı da kullanırlar, STK'da bu profile şifresi ile giren kişi STK’nın İPK Platformu üzerindeki bilgi güncelleme ve kampanyaları yönetme gibi işlemleri gerçekleştirebilir.
Bu sebeplerle bu profil bireysel ve kurumsal sıralamalara dahil edilmez.
KAMPANYA KODU NEDİR?
Kampanya oluşturmuş her gönüllü koşucunun her kampanyasının farklı bir kampanya kodu vardır. Kampanya Kodu CC ile başlar ve numaralarla devam eder. Her yeni koşu yeni kampanya numarası demektir. İPK numarası ise üye numarası gibi sabit kalır.Yardımseverlik koşucularının tek bir İPK numarası varken, yaptıkları her yardımseverlik koşusunun ayrı bir kampanya numarası vardır.
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINA NASIL SORU SORABİLİRİM?
İyilik Peşinde Koş Platformu'nda (İPK) adına koşmak istediğiniz STK'ya karar verirken proje veya kurum hakkında istediğiniz soruyu kurumun yetkililerine sorabilirsiniz.
Bunun için tek yapmanız gereken İPK'ya kullanıcı olarak giriş yapmak.
Giriş yaptıktan sonra Desteklenen STK’lar sayfasından STK’nın logosu veya ismine tıklayarak, açılan STK sayfasında sağ üst tarafta yer alan mavi soru sor butonuna basarak bu kuruma soru sorabilirsiniz.
BAĞIŞLAR İLE İLGİLİ SORU VE SORUNUM VAR
Kampanyanıza yapılan bağışlar ile ilgili sorunuz olduğunda, adına koştuğunuz STK'nın İPK sayfasına giderek yukarıda bahsedilen mavi SORU SOR düğmesi aracılığıyla sorunuzu STK yetkilisine iletebilirsiniz.
Veya siz İyilik Peşinde Koşan bir gönüllüyü destekleyen bir bağışçı iseniz, sorunuzu gönüllü koşucu aracılığıyla veya direk olarak STK'ya iletebilirsiniz.
Sorunuzu sorarken aşağıdaki detayları iletmeyi unutmayın, aksi durumda sorunun çözümü mümkün olmayabilir.
-
Koşucunun Adı Soyadı ve Koşucu Kodu (İPK kodu),
-
Koşucu hangi STK / proje için koşuyor (koşucunun kampanya kodu - CC ile başlar),
-
Sorunun kaynağı bağışçı ise bağışçının tam adı, bağışın günü ve varsa saati,
-
Bağışın kaynağı? (Kredi Kartı/Banka Kartı/Havale/EFT/Paypal)
-
Kredi Kart ödeme hatası ise hata kodu veya resmi?
Lütfen unutmayın eğer bağışçının kredi kartından bağış çekildiyse veya EFT/Havale ile STK’nın hesabına gittiyse her halukarda bağışınız amacına ulaşır.
Bağışınız direk olarak desteklenen sivil toplum kuruluşu'nun hesabına gider.
Fakat, EFT/Havale olması ve sizin kampanya kodunuzun EFT/Havale'de açıklamaya yazılmadığı durumda bu bağış herhangi bir koşucu ile ilişkilendirilemez. Genelde EFT/Havale bağışçıların %5'i bu açıklamayı yazmayı unutur. Bunun ana sebebi mektuplarda bu uyarının iyi yapılmaması veya yanlış bağlantıya yönlendirilmeleridir.
Teşekkür ederiz.
Kredi Kartım ile bağış yapamadım? Sorun nedir?
Gelen hataların %90'ının sebebi şöyle çıkıyor.
-
Limit Yetersiz, CVV yanlış, kart internet kullanımına açık değil. Lütfen size çıkan hata mesajına dikkat edin.
-
Bazı STK'ların da POS'ları yurt dışına açık değil bunu STK sorumlularına sormanız gerekiyor. STK'ların bankalarına başvurup açtırmaları gerekiyor.
-
Bazı STK'ların da POS'ları sanal kart kabul etmiyor, STK'ların bankalarına başvurup açtırmaları gerekiyor.
-
3d secure işlemini tamamlamadan çıkılması da bu sorunu sıkça görünen kaynaklarından.
STK sorumlularına soru sormak için kullanıcı olarak şifreniz ile İPK'ya girin, Desteklediğiniz STK'ya gidin o sayfada sağ yukarıda Mavi SORU SOR butonuna basın ve sorunuzu sorun.
3D Kodu olması şart mı bu yüzden bazen bağış yapılamıyor?
Online ödemelerde 3D secure, fiziksel ödemelerde chip & pin çalıntı kartların sistemlerimizde kullanılamamasını sağlayan en hayati özellik, bu sebeple ödeme konusunda bize hizmet veren Yuvarla/ FonZip'de son kullanıcılardan asla non-secure işlem geçirmiyor.
Bu aynı zamanda STK'ları ters ibraz riskine karşı da koruyor. Kişiler zaman zaman bu bağışı ben yapmadım diyebiliyor, bankanın STK'yı ters ibraz kurallarınca cezalandırmasını önlüyor, çalıntı kartlarla yapılan işlemlerde ise kurumların savcılıkla uğraşıp durmasının önüne geçiyor.
Bağışçım bana bağış kredi kartı yaparken hata mesajı aldığını belirti? Sorun nedir?
Şu ana kadar bize gelen bu mesajların %70'inde sorun kredi kartından kaynaklı idi. O yüzden ricamız eğer bu sorunu yaşarsanız ya bağışçınızdan başka bir kart denemesini rica edin ya da kendinize ait bir kart ile 1 TL bağış yapın deneyin. Sizce de sorun varsa haber verin lütfen. Biliyoruz sizi yoruyoruz ama bu tür konularda gönüllü desteğe ihtiyacımız var.
STK sorumlularına soru sormak için kullanıcı olarak şifreniz ile İPK'ya girin, Desteklediğiniz STK'ya gidin o sayfada sağ yukarıda Mavi SORU SOR butonuna basın ve sorunuzu sorun.
Bağış ödemesi yaparken bağış miktarını yanlışlıkla fazla yazdım ve yapmak istediğim tutarın üzerinde bağış yaptım, iade alabilir miyim?
Bağış yapılan projenin sahibi derne/vakıf ile irtibata geçilerek yapılmak istenen gerçek bağış tutarını belirtmeniz gerekiyor. İlgili dernek/vakıf, fazladan ödenen tutarın iadesi için size geri dönüş yapacaktır. Ancak yine de bağış yapılırken tüm bilgileri bir kez daha gözden geçirmekte fayda var. Dernek ve Vakfa https://acikacik.org/ adresinden dernek/vakıf künyesine gidip bağışçı ilişkilerine e-posta göndererek yapabilirsiniz.
Yurt dışı Kredi Kartı Ödemesi sorunu.
Kullanıcıların güvenliği açısından bütün işlemler İPK'da 3D secure ile geçiyor. Yurtdışında 3D Secure destekleyen bir çok banka var, özellikle Avrupa çok iyi daha çok Amerika'da kullanılan kredi kartları sorunlu..
STK'nın posunun yabancı işleme açık olup olmaması İPK'nın görebildiği bir konu değil, Bunu STK'nın bilmesi ve kapalıysa bankasından açtırması gerekir.
Kampanya sayfamda bağışçılarımın isimleri görünmüyor?
İPK'nın en güzel özelliklerinden birisi bugüne kadar yaptığınız bütün yardımseverlik koşularının hepsini anında görebilmenizdir. (Hangi tarihte, hangi bağışçınız size ne kadar bağış yapmış.)
Bunun için İPK sayfasına e-posta adresiniz ve şifreniz ile giriş yapmanız lazım. Bu durumda sayfanızın üst kısmında zaten "Hoşgeldin İlk İsmin" yazar. Bunu gördükten sonra kampanya sayfanın altına gidersen bütün bağışçılarının isimlerini, bağış tarihlerini ve miktarlarını görebilir, tarihe ve miktara göre artan azalan şekilde dizebilirsin. Merak etme bu listeyi senden başkası göremez. Hatta hepsini excele atabilirsin, eğer kredi kartı bağışı ise o zaman e-mailini de görebilirsin. Sizin koşunuz için kredi kartı ile yapılan bağışlar anında görünür, EFT/Havale ile yapılan bağışlar STK'nız sisteme girdikçe görünür. STK'lara tavsiyemiz kampanya süresince her gün 1 kere girmeleridir ama bunu takip ve kontrol edemeyiz.
Bağış yapamadım güvenlik uyarısı verdi?Neden?
Güvenlik ayarları ve bağışçıların güvenliği sebebi ile Windows XP deki Internet explorer 8 den düşükler (IE 7, IE 6, IE 5) , ve Android telefonlarda versiyonu 2.3.7 den olan düşük telefonlarda girilemeyecek. Girilirse güvenlik uyarısı verecek ve herhangi bir işlem yapılmasına izin verilmeyecek.
Bana yapılan bağış kampanya sayfamda görünmüyor? Neden?
1. Size Kredi Kartı ile yapılan bağış anında sayfanızda görünür, nadiren (binde 1) hemen görünmez bunun sebebi şu oluyor:
İPK’nın ödeme sistemi danışmanlığını STK’lar adına yapan şirket Fonzip/Yuvarla şirketidir. İPK’nın altyapısını STK’lar adına kuran şirket ise Salesforce. Bağışlar direk olarak STK posuna yapılıyor, anında STK'nın hesabına geçmiş oluyor ve o anda Fonzip/Yuvarla sistemi bilgiyi İPK’ya da yazıyor. Bu yazma sırasında serverların birisinde yüklenme veya kopma olursa İPK’ya yazılamıyor. Bu durumda haftada bir bu özel durumlar için güncelleme yapılıyor ve sonunda kampanya sayfanızda görünüyor.
Şu anda gördüğümüz bu hata 10 bin bağışta 5-10 bağışta oluyor.
2. Size EFT/Havale ile yapılan bağışlar periyodik olarak STK tarafından sisteme girilir. STK'lar bunu 2-3 günde bir yapıyorlar. Eğer yapıldığını ve aradan zaman geçmesine rağmen kampanyanızda görünmüyorsa o zaman STK'nıza sorun lütfen.
3. EFT/Havale ise ve takip eden hafta da listenizde görünmediyse o zaman bağışı yapan kişi açıklamasında sizin kampanya kodunuzu (ör: CC5415) kullanmadan bağış yapmış olabilir. Bu durumda bağış adına koştuğunuz STK’nın genel koşucu hesabına (STK Koşucusu) gitmiştir orada görebilirsiniz. Bu bağış artık sizin kendi adınıza geçmez, düzeltme yapılamaz. Yerine ulaşır ama koşucusuz kalır. Kurulmuş güvenlik sistemi ve Salesforce'un müşteri gizlilik prensipleri sebebi ile bu mümkün değildir.
4. Bağış kredi kartı ile yapıldıysa fakat sizin gönderdiğiniz linke yapılmamış ise ya başka bir koşucuya yapılmış olabilir ya da ilgili STK nın genel koşucu hesabına göndermiştir. Bu durumda yine adına koştuğunuz STK’nın aşağıdaki genel listesine bakıp orada görebilirsiniz. Bu bağış artık sizin kendi adınıza geçmez ama yerine ulaşır amacına ulaşır. STK'nın genel listesine ulaşmak için, STK'nın adını arama kutusuna yazın. Orada çıkan (STK Koşucusu) isimli profil bu tür bağışlar için kullanılmaktadır.
Eğer sorununuzun yukarıdakilerden farklı olduğunu düşünüyorsunuz lütfen STK sorumlusuna haber verin. Detaylı açıklama ile hangi koşucuya, hangi projeye, hangi tarih ve saatte, hangi yolla ve hangi hata mesajı ile. Teşekkür ederiz.
EFT/Havale'ler neden anında görülemiyor?
8 yıldır, EFT ve Havale ile yapılan bağışlar haftada 2 kez (salı ve cuma) güncelleniyordu. En büyük şikayet bağışların anlık görülememesi takip edilememesi idi.
Bu yüzden yeni sistemde STK'lara bağışları istedikleri anda girebilecekleri bir sistem kurduk. Fakat giriş sorumluluğu STK'da. STK'lara tavsiyemiz kampaya süresince her gün 1 kere girmeleri ama bunu kontrol ve takip etme yetkimiz yok.
Unutmadan EFT ve Havale ile yapılan bağışlarda bağışçıya otomatik bir sertifika gitmez, çünkü bağışçınız kredi kartı ile bağış yaparken adını ve e-postasını verir, EFT/Havale'de bu bilgiler İPK'ya gelmez. Bağışlar STK Sorumlusu tarafından kampanyanıza eklendiğinde, ertesi gün bağışçılarınızın sertifika linklerinin bulunduğu bir e-posta İPK profilinizin bağlı olduğu adrese gelecektir. Siz de bu sertifika linklerini bağışçılarınıza ulaştırabilirsiniz.
Bağışçım bağışını kampanya kodumu (ör: CC5415) kullanmak yerine İPK koşucu kodumu (ör: İPK251) kullanarak yapmış ne olacak?
Bankaya yapılan EFT/Havale açıklamasında kampanya koşucu kodu yoksa o takdirde İPK platformuna transfer sırasında sistem bağışın sizinle bağlantılı olduğunu anlayamaz.
Bağış amacına ulaşır, yerine gider sadece sizin mektubunuz, sizin koşunuz ile ilgili olduğunu sistem bilmez.
Bağışçıma bağış yaptıktan sonra ne gidiyor?
Kredi ve Banka kartı ile sizin gönderdiğiniz İPK bağlantısı üzerinden bağış yapan bağışçınıza anında adına koştuğunuz dernek/vakfın yöneticisinden teşekkür mektubu e-posta ile gider. Bağışı yaptıktan sonra da dijital sertifikakalarına ulaşabilecekleri bir e-posta daha gider..
EFT/Havale ile bağış yapan bağışçılarınızı sertifikalarının linkleri ise İPK profilinize bağlı olan e-posta adresinize gelecektir.. Koşucunun bunları bağışçılarına ulaştırması gerekir. Sebebi EFT/havale bağışı sırasında bağışçının e-maili alınmadığı için bu iletiyi dernek/vakıf yapamaz.
Yardımseverlik koşusu yapan bir arkadaşım var, kendi kredi kartım ile başkası adına bağış yapmak istiyorum, sertifika onun adına gitsin istiyorum mümkün mü?
Evet, kredi kartı ekranında kredi kartı bilgileri sorulur, kart sahibinin ismine gerek yoktur. İsim Soyad ve e-maile adına bağış yapmak istediğiniz kişinin adını ve mailini yazarsanız. Teşekkür ve sertifika bu adı yazılan bağışçının adına ve e-postasına gider.
KAMPANYA
Koşucu Kodu ve Kampanya Koşucu Kodu Nedir?
Kampanya Koşucu Kodu ise CC ile başlar CC5415 (http://ipk.adimadim.org/kampanya/CC5415) ve bu bir kampanyaya özeldir. Bundan sonra koşacağınız her kampanyanın ayrı bir Kampanya Koşucu Kodu olacaktır. Siz veya destekçileriniz bu kampanya linke tıklayarak kampanyanızın nasıl gittiğini takip edebilirler, kampanya bittiyse de sonucunu görürler.
Birden fazla kampanya oluşturabilir miyim?
Hayır bir koşucu bir yarış için sadece bir kampanya oluşturabilir.
Bunun teknik sebebi şudur; bu opsiyonu vermek altyapıda daha maliyetli ve daha zor bir altyapı ve sürece götürecekti. Bugüne kadar yardımseverlik koşusu yapan 7,000 kişiye baktığımızda aynı anda kampanya yapan kişi sayısının %1 bile olmadığını ve toplanan bağış içerisinde oranının çok düşük olduğunu tespit edip yapımızı böyle kurduk.
Bunun pratik sebebi ise şudur; bir kampanyanın sesinin yüksek çıkması için net olması lazım. Basit olması lazım. Bir çağrıda iki proje anlatıp, bağışçılarda iki proje için farkındalık yaratmaya çalışmanın kampanyanın etkisini azaltacağını düşünüyoruz.
Kampanyamı yarattım kapatabilir miyim, değiştirebilir miyim? (iptal, silme, değiştir)
Eğer henüz bağış almadıysanız EVET. Yarattığınız kampanyanın güncelleme butonuna basarak orada statü durumunu Aktif'ten Pasif'e çevirebilirsiniz.
(Kampanyayı Pasif'e aldıktan sonra tekrar Aktif'e çevirebilirsiniz veya başka bir proje için kampanya açabilirsiniz.)
Bağış aldıysanız HAYIR. Bağış almış olan bir kampanya Pasif'e çekilemez.
Aynı anda iki kampanya Aktif olamaz.
Kampanya ne kadar sürer?
Yardımseverlik Koşusu kampanyası yarıştan 2 hafta önce pazartesi sabah başlar ve 2 hafta sonra Pazartesi günü 23.59'da biter. Daha sonra yapılan bağışlar tabii ki dernek/vakıfın hesabına gider amacına ulaşır ama yardımseverlik koşucularının kampanya sayfalarına yansımaz.
Bankaya yatıramayacak ve kredi kartı olmayan kişiler bana desteklediğim STK'nın projesine yatırmam için elden bağışlarını veriyorlar, onların adına nasıl teşekkür alabilirim.
Kredi kartı ekranında yazdığınız isim ve e-mail bağışçının isim ve e-mailidir. Burada Kredi Kartı ödemesinde kart sahibinin isim ve e-maili istenmemektedir.
Oraya esas bağışçıyı yazarsanız teşekkür mektubu ve daha sonra gelecek olan sertifika orada ismi olan kişi adına gelir.
Bağışçınızın e-maili yoksa kendi mailinizi yazın, teşekkür mektubu ve daha sonra sertifika size gelsin, bastırın verin.
Bundan başka bir yol yok ama bağışçı başına 2 saniyede halledilebilecek temiz bir sistem.
Kampanyamda Kurumsal Takım kurmak yerine kurum adı ile bir profil açarsam ne olur?
Bu tür kurum adı veya topluluk isimleri ile açılan profil ve kampanyalarını tespit ettiğimizde bu profil ve kampanyasını donduruyoruz. Şu sebepler yüzünden:
İPK'ya kayıtlı gönüllü sporcuların yürütecekleri 'bireysel kampanyaları' ile sivil topluma fayda sağlamalarının amaçlandığı platformda 'kişiye özel -bireysel- profillerin bulunması ve bu profiller altında kampanya açılması' planlanmış, gönüllü sporcuların bireysel olarak aldığı destek sayısı / ulaştığı bağış tutarına göre sıralanmasıyla da kişilerin motivasyonunu artıracak kimi oyunlaştırmalar kurgulanmıştır.
Kişiler kampanyalarını oluştururken dilerlerse bir kurumsal takım ya da koşu / yüzme / bisiklet grubu seçerek aynı ekip altında toplanabilmektedirler ANCAK BU, SÖZ GELİMİ 15 KİŞİNİN TEK BİR PROFİL AÇABİLECEĞİ VE AYNI KAMPANYAYI DUYURARAK BAĞIŞ TOPLAYABİLECEĞİ ANLAMINA GELMEZ. Aksine o grup altındaki tüm gönüllü sporcuların tek tek bireysel profillerine / kampanyalarına ulaşılabilmelidir. PROFİLLER KİŞİLERİN İSİM VE SOYİSİMLERİNDEN MEYDANA GELMELİDİR.
Yukarıda sayılan bireysel isme sahip olmayan profiller tarafından açılan kampanyaların -Örneğin: X Çalışanları- sayıca çok desteğe ve bağış tutarına ulaşarak koşucu sıralamalarında yer alması, bireysel koşucuların motivasyon kaybı yaşayıp, tepki göstermesine yol açmaktadır.
Ayrıca tecrübemiz şu ki kişileri tek tek motive ettiğimizde toplanan bağış artmaktadır. Yani içinde 10 kişi koştuğu varsayılan XYZ AŞ profili ile 10 profilin üyesi olduğu XYZ Ltd. nin performansı kesinlikle farklı olur.
Not: Kurumsal koşu takımları için bütün sunum ve bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.
Biz şirket olarak şirket takımımızda koşan bütün koşuculara bağış yapmak istiyoruz, fazla sayıda koşucumuz olduğu için bunu tek tek yapamıyoruz, ne önerirsiniz?
Bu işin en ruhuna uygun ve motive edeni koşuculara tek tek bağış yapmaktır, şirketlerinin onlara şahsen bağış yaptığını görmek, koşucuları çok motive eder ve özel hissettirir.
Fakat böyle çoğu zor iş için uğraşırız ama her koşucuya tek tek bağış yapmak da bizi zorluyor derseniz bağışınızı desteklediğiniz STK'nın adı ile platformda yer alan "STK Koşucusu" profilinin aynı projedeki kampanyasına topluca yapabilirsiniz.
İPK'da STK'ların ismi ile açılan "STK Koşucusu" formatındaki koşucuya gelen bağışların herkes tarafından açıkça görülmesinin sebebi nedir?
Burada bağışların açıkça görünmesinin sebebi, koşucusu belli olmayan bağışların ilgili kampanyaya nakledildiğinin açıkça görünebilmesi ve eksik isimlerin bulunmasına yardımcı olmasıdır.